Meest gemaakte fouten vitaliteit op het werk

Yes, jij bent de geluksvogel die aan de slag gaat met vitaliteit bij jou in de organisatie. Vol enthousiasme ga je aan de slag. Energiek als je bent, gun je het ook jouw collega’s om zich fit en vitaal te voelen. Je zit vol leuke ideeën en organiseert allerlei activiteiten, schrijft blogs en gaat langs bij teams om hen te spreken over vitaliteit. Iedereen lijkt er zin in te hebben dus geen tijd te verliezen!

Fast forward naar 6 maanden later. Je hebt het gevoel aan een dood paard te trekken. Niemand maakt tijd om mee te doen aan de workshops die je hebt georganiseerd. De managers vinden het ook maar gedoe want ‘vitaliteit is wéér iets wat ze moeten doen’. Eigenlijk heb je er zo ook al geen zin meer in. Je ziet steeds dezelfde mensen meedoen maar niet die collega’s die het juist zo hard nodig hebben.

vitaliteit op de werkvloer

Hoe kan dat nou?

De 3 meest gemaakte fouten

Er zijn enkele valkuilen als je werk maakt van vitaliteit op de werkvloer. Nu jij ze kent, kan je voorkomen dat je hierin trapt. Zo maak je een succes van jouw vitaliteitsaanpak en het allerbelangrijkste: zo doen collega’s hieraan mee.

  • What’s in a name

Een valkuil waar je misschien niet direct aan denkt is dat alleen al het woord “vitaliteit” jeuk oproept bij sommige mensen. Dat geldt ook voor alles wat te maken heeft met sport, fit, gezondheid, leefstijl, etc.

Je kan je voorstellen dat mensen die helemaal niets hebben met deze woorden, ook niet heel enthousiast worden van jouw vitaliteitsaanpak of zich hierin überhaupt verdiepen.

Daarom is het belangrijk om goed na te gaan waar mensen wel warm voor lopen. Ga na welke woorden hierbij passen. In sommige branches is veiligheid voorbeeld heel belangrijk, of samenwerking, om het werk goed en verantwoord uit te kunnen voeren. Kijk of je jouw plannen hierop kan laten aansluiten. Een vitaliteitsplan kan dan bijvoorbeeld de titel krijgen: “Samen Scherp aan het Werk”. Wedden dat medewerkers dan wel interesse hebben en ook direct beter snappen wat hun voordeel is om mee te doen?

  • Te veel hooi op je vork

Het mooie aan vitaliteit is dat het een heel breed onderwerp is. Kijk maar eens op deze blog over de Vitaliteitsschijf van Vijf met alle thema’s die te maken hebben met vitaliteit. Je kan er dus letterlijk alle kanten mee op als je hier werk van wil maken: van leefstijladvies tot talentmanagement. Van teamcoaching tot het aanpassen van de werkomgeving.

Daarbij zijn veel vitaliteitsprofessionals ook nog eens enthousiaste mensen die oprecht het beste willen voor hun organisatie en collega’s. Aangezien er vaak veel te doen is, nemen zij het allemaal op hun bordje. Het is ook allemaal zo leuk om te doen! Totdat het bordje overloopt en het te veel wordt om alles nog goed te doen.

Dan wordt je enthousiasme een valkuil omdat je dan meestal niet verder komt dan het laaghangend fruit: interventies die je gemakkelijk en snel oppakt maar die niet altijd veel impact maken. Wekelijks bootcampen, een fruitmand of een leuk presentje thuis laten bezorgen is allemaal mooi, maar gaat niet het verschil maken. Daarvoor zal je echt moeten prioriteren. Kijk heel goed naar de (organisatie)doelstellingen en behoeften van medewerkers durf te kiezen voor acties die misschien meer tijd kosten maar ook meer opleveren.

  • Focus

We leven in een maatschappij waarbij concentratie een schaars goed is geworden. Continue worden we afgeleid door mail, telefoontjes en social media. Maar we worden ook geleefd door werkdruk, brandjes die geblust moeten worden en collega’s die “nu” iets van je nodig hebben. Los van de vraag hoe je hiermee omgaat, betekent dit wel dat het lastig is om echt focus te houden op je prioriteiten.

Een valkuil als het gaat om vitaliteit; bij uitstek een onderwerp wat een lange adem nodig heeft. Voor je het weet ben je in beslag genomen door andere, urgentere onderwerpen (een zieke collega die is uitgevallen, onenigheid in een team of vacature die vervuld moet worden). Zo beland je vitaliteitsplan steeds weer op de stapel met taken die je vooruitschuift naar volgende week.

Hoe los je dit op? Tja, niets komt vanzelf. Je zal heel bewust de keuze moeten maken om echt prioriteit te maken van vitaliteit. Hierbij kan je jezelf helpen door elke week 2 tot 4 uur te blokken op een vast moment in je agenda. Het beste moment hiervoor is in de ochtend (want dan ben je het meest productief en creatief) en dan kan er bovendien niet zo snel een spoedje tussendoor komen (voor andere zaken heb je dan later op de dag nog tijd).

Behoefte aan meer focus of een stok achter de deur? Zoek dan een “accountability partner”. Dit kan een collega of manager zijn; iemand aan wie je verantwoording aflegt. Maar het kan ook een externe zijn die tevens met jou meedenkt en je van inhoudelijke tips en advies voorziet.

Tijdens De Vitaliteitversneller ben ik jouw accountability partner, persoonlijke coach én inhoudelijke adviseur. Wekelijks check je in aan de hand van een korte reflectie. Ook ben ik er om vragen aan te stellen, ervaringen uit de praktijk de delen, je aan te moedigen en om even met je te sparren. De Vitaliteitversneller heeft bovendien een hele online trainingsmodule en kennisbank om je op weg te helpen! Nieuwsgierig naar? Neem een kijkje op De Vitaliteitversneller en plan een vrijblijvende kennismaking.

Gratis Tips
Margot van Hoijdonck

Vitaliteitsschijf van Vijf

De Vitaliteitsschijf van Vijf is een handig hulpmiddel om aan de slag te gaan met vitaliteit bij jou op de werkvloer. Ik verwijs er dan

Lees verder »