Stress door lockdown

Uit onderzoek blijkt dat de coronacrisis de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig heeft beïnvloed. Ruim eenderde beweegt minder sinds de lockdown, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast.

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met de Volkskrant, onder ongeveer duizend Nederlanders. Op de vraag hoe hun gedrag de afgelopen twee weken anders is ten opzichte van de periode voor de coronacrisis, zegt:

  • 13 % van de ondervraagden vaker te bewegen en te sporten
  • 18 % gezonder te eten

Echter:

  • 38 % van de ondervraagden zegt juist minder te bewegen of sporten
  • 35 % ervaart meer stress
  • met name jongeren (40 %) ervaren meer stress
  • 73 % zegt wat gezond eten betreft niets te hebben veranderd

Veel mensen blijven vasthouden aan hun gewoonten van voor de crisis. Dat is niet vreemd, want gedrag veranderen is erg moeilijk. Daarbij speelt je leefomgeving een belangrijke rol; de plek waar nu juist veel mensen in vastzitten. Vanuit de Vitalogie noemen we dit het ecologische aspect. Denk aan de fysieke omstandigheden zoals de plek waar je woont. Voel je je thuis in je huis, heb je de mogelijkheid om de natuur in te gaan voor een wandeling? Werk je aan een degelijk bureau met voldoende licht of krijg je juist rugklachten van je stoel? Naast je fysieke omgeving, is ook je sociale omgeving van belang. Je gaat lijken op de vijf mensen met wie je het meeste omgaat. Wie zijn dat in jouw geval? Hebben zij een positieve of negatieve invloed op je?

Wil je stress en een ongezonde leefstijl bij jezelf of bij je medewerkers voorkomen, ga dan eens na:

  1. Welke invloed heeft jouw privésituatie op jouw vitaliteit en hoe ga je daarmee om?
    • zoals je gezinssituatie en relatie maar ook mantelzorg en financiële problemen spelen een rol. Geldzorgen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor snackgedrag, het ‘weg eten’ van stress over geld.
  2. Welke invloed heeft jouw werksituatie op jouw vitaliteit en hoe ga je daarmee om?
    • denk aan de werkplek en aan de samenwerking met collega’s en leidingggevende
  3. Welk effect heeft de (organisatie)cultuur en de maatschappij op jouw leefstijl en hoe ga je daarmee om?
    • door corona zijn veel faciliteiten wegvallen, zoals sportclubs en gymzalen. Niet iedereen durft nu de straat op. Negatieve berichtgeving kan zorgen voor nog meer angst en dus stress.

Merk je dat mensen stress hebben en wil je hen helpen? Onderzoek dan eens deze punten met hen om te komen tot praktische verbeterstappen!