In 7 stappen naar vitaal leiderschap

Vitaal leiderschap gaat niet (alleen) over het faciliteren van een fruitmand of met je medewerkers een lunchwandeling maken. De maatschappij waarin we leven, vraagt steeds meer eigen verantwoordelijkheid van mensen.

Verandering komt alleen tot stand als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn en ze de regie in eigen handen nemen. De belangrijkste taak voor vitale leiders is dan ook een stimulerende context te creëren, die medewerkers aanmoedigt om vitaal gedrag te vertonen. Vertrouwen is hierbij het sleutelwoord, net als het versterken van autonomie, verbinding en competenties.

Wees zelf de verandering die je wilt zien bij anderen

 

Hoe je dat aanpakt? In 7 stappen naar meer vitaal leiderschap:


Stap 1: gemeenschappelijk doel

Een vitaal leider heeft visie, weet waar naartoe gewerkt moet worden én krijgt anderen hierin mee zodat er draagvlak is voor het doel.

Stap 2: gelijkwaardigheid

Mensen veranderen gedrag doordat ze intrinsiek gemotiveerd zijn, niet omdat iemand zegt dat ze moeten veranderen. Leiderschap op basis van macht is geen lang leven beschoren. Behandel mensen als gelijkwaardig en stel je oprecht geïnteresseerd op, dan weet je waardoor zijn gemotiveerd zijn.

Stap 3: kwetsbaarheid

Niemand heeft altijd alle antwoorden. Niemand als altijd 100% perfect in balans en vitaal. Durf het uit te spreken als je het eens even niet weten. Wees niet bang dat mensen je als ‘zwakke leider‘ bestempelen. Uit onderzoek van de Amerikaans hoogleraar Nathanael Fast blijkt dat managers met een hoge eigenwaarde vaker om advies vragen dan managers met een laag zelfvertrouwen. Het is dus geen teken van zwakte maar van kracht.

Stap 4: walk the talk

Niets is zo funest als iets anders doen dan je zegt. Een vitaliteitsprogramma optuigen terwijl je zelf om 23.00 uur nog volop mailt en overdag gestrest rondloopt? Kansloos. Zelf het gedrag laten zien dat je van anderen verwacht, werkt vele malen beter dan alleen maar zeggen wat je van ze verwacht.

Stap 5: privé-werkcadans

Als Vitalogen praten liever over de privé-werkcadans dan de werk-privé balans. Deze bestaat namelijk helemaal niet; blijvend in balans zijn, is niet mogelijk. Momenten van evenwicht worden altijd weer gevolgd door uitdagingen die je (voor korte of langere tijd) uit balans brengen. Wat wel mogelijk is, is het vinden van de juiste cadans: de afwisseling van inspanning en ontspanning, stress en flow, uitdaging en competentie, privé en werk. Creëer een cultuur waarin die goede cadans vanzelfsprekend is.

Stap 6: dialoog

Oprechte aandacht in een goed gesprek, kost niets en levert je een hoop op. Krijg inzicht in de intrinsieke motivatie van de ander, wat hem/haar beweegt en wat de ander nodig heeft. Luister goed en empathisch. Oprechte aandacht alleen al zorgt ervoor dat mensen zich meer inzetten.

Stap 7: de platina regel 

We kennen allemaal de gouden regel: behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden. Je zal echter meer bereiken als je werkt volgens de platina regel: behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden. We zijn allemaal anders en iedereen krijgt ergens anders energie van. Vitale leiders maken echt verbinding met hun medewerkers, lezen hun behoefte en passen hun gedrag daarop aan.

 

Wil je hier meer over weten? Lees het boek Vitalogie van Klaas Koster, waarop deze tips gebaseerd zijn, of neem contact met me op.