Overleven begint bij gezonder leven

Overleven begint bij gezonder leven en eten. Dit was de kop in Het Parool van zaterdag 29-03-2020. Tijdens de huidige corona pandemie kan je dit vrij letterlijk opvatten. Mensen die op de IC terecht komen en roken en/of overgewicht hebben (b)lijken een veel grotere overlijdenskans te hebben.

De eerste onderzoeken lijken dus aan te wijzen dat er een direct verband is tussen leefstijl en overlijden door corona.

2 side notes voordat ik verder ga:
– mannen hebben ook een grotere overlijdenskans ten opzichte van vrouwen. Bij een normale griep doen ze graag alsof ze doodgaan (geintje ?) maar nu het er daadwerkelijk om spant, stellen ze een doktersbezoek juist langer uit wat maakt dat ze veel zieker op de IC terecht komen dan vrouwen.
– ik schrijf bewust ‘(b)lijken’ omdat het mij voorbarig lijkt nu al definitieve conclusies te trekken.

Snelkookpan

Toch is het verband tussen een (on)gezonde leefstijl en overlijden als gevolg van corona interessant. Dit virus lijkt op een snelkookpan: als je ongezond leeft en besmet raakt, is er geen tijd meer voor cholesterolverlagende pillen, stoppen met roken of een maagverkleining. Vergeet echter niet: ook zonder corona overlijden mensen aan een ongezonde leefstijl (als gevolg van o.a. hartfalen en kanker). De periode waarover klachten zich ontwikkelen is normaal gesproken veel langer. De leeftijd waarop vrouwen in Nederland gemiddeld een welvaartsziekte ontwikkelen is 41 jaar. Vrouwen worden gemiddeld 84 jaar. In de tussenliggende jaren is er dus veel mogelijk om de leefstijl ten goede te keren en zo langer én in goede gezondheid te leven.

Want dat is uiteindelijke de enige oplossing om (langer) te overleven: gezonder eten, meer bewegen en op tijd ontspannen. Juist nu is dat duidelijker dan ooit. Maar voelen mensen nu ook meer de urgentie? Ik vrees er voor. Mensen worden gedreven door plezier of pijn. Corona is een duidelijke vorm van pijn die je absoluut wil vermijden. Rationeel weten we dit. Echter, de pijn is echt voelbaar als deze dichtbij komt. Als je zelf corona krijgt en het wellicht dus te laat is. Of als je in je directe omgeving meemaakt wat de impact is van dit virus. Laten we hopen dat deze gezondheidscrisis ons helpt inzicht te krijgen om te werken aan een gezondere leefstijl en dat de overheid daar acties op gaat inzetten door bijvoorbeeld de btw op groente en fruit te verlagen en de gymlessen weer een belangrijk onderdeel te laten worden op basisscholen. Ook werkgevers kunnen hier aan bijdragen door een vitaliteit van werknemers te integreren in hun strategisch beleid. Door een stimulerende omgeving te creëren, gaan mensen als vanzelf gezonder leven! Het resultaat is niet alleen dat medewerkers langer gezond kunnen doorwerken, maar ook dat zij direct met meer creativiteit, productiviteit en energie hun werk kunnen doen.

Meer lezen over het onderzoek? Klik hier om het volledige artikel in Het Parool te lezen.