Happy Homeworker

Deze tijd wordt ook wel het grootste thuiswerkexperiment ever genoemd. Er werd altijd al onderzoek gedaan naar manieren waarop werk vanuit huis zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. Toch bleef werken vanuit kantoor de standaard. Nu we massaal moeten thuiswerken, blijkt dat we ons heel snel aanpassen op deze nieuwe standaard. Online vergaderen, lessen volgen, coachen en zelfs borrelen. Het kan allemaal. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Zoals: hoe zorg je ervoor dat je fit en productief aan het werk blijft?

 

De term energiemanagement is niet nieuw maar toch relatief onbekend. In de topsport is energiemanagement key: de afwisseling van intensieve training met perioden van rust. Niet voor niets zei Joop Zoetemelk al: ‘de Tour de France wordt gewonnen in bed’.

Werken is vergelijkbaar met topsport: de mens is fysiek niet in staat om (meer dan) 8 uur per dag geconcentreerd aan het werk te zijn. We moeten werk dus afwisseling met rust. Nu we thuiswerken is dat voor sommigen lastig. Het vaste ritme en de structuur van de normale werkplek ontbreekt immers. Merk je dat je minder energie hebt dan anders? Of wellicht moeite hebt met concentratie of inspiratie? Kijk dan eens op welke van deze 4 elementen je wat kan verbeteren:

1) Fysiek: elke prestatie start met fysieke energie. Als je niet voldoende of ongezonde voeding tot je neemt, kan je niet presteren. Dit geldt uiteraard voor lichamelijke arbeid, maar ook voor mentaal werk. Je hersenen verbruiken 25% van de energie die je uit voeding binnenkrijgt! Check dus je eetpatroon: eet je gezond, voldoende en regelmatig?

2) Emotioneel: negatieve emoties kosten energie. Als je boos, verdrietig of onzeker bent, kan je daarom nooit optimaal presteren. Positieve emoties zoals blijdschap zorgen er juist voor dat je meer kansen ziet en gemakkelijker moeilijke taken aanpakt. Ben je sip? Maak jezelf vrolijk met lekkere muziek, een fijne werkplek of een goed telefoongesprek met een collega of vriend.

3) Mentaal: eat the frog. Oftewel, begin de dag met de taak waar je het meest tegenop ziet of die het belangrijkste is voor die dag. Dan heb je dat maar gehad! Uitstelgedrag leidt alleen maar tot stress vlak voor de deadline of negatieve emoties omdat je tegen de taak blijft ophikken. Herken je dit? Geef jezelf een schop onder de kont of creëer een deadline door met een collega af te spreken wat je oplevert.

4) Spiritueel: als je weinig energie ervaart voor datgene wat je doet, vraag jezelf dan af: vind ik mijn werk wel leuk? Welke klussen doe ik graag, welke activiteiten kosten me juist energie? Deze periode is er ook een van reflectie. In tijden van verandering wordt vaak duidelijk wat je kernwaarden en talenten zijn. Neem de tijd om deze te onderzoeken. En kijk eens welke gave klus al tijden op de plank ligt en waar je nu eindelijk tijd voor hebt. Pak nu juist het moment om iets op te pakken wat jou echt energie geeft!