7 inspirerende tips voor het organiseren van een Vitaliteitsweek

Elk jaar vindt in de laatste week van september de Nationale Vitaliteitsweek plaats. Dit jaar betekent dit dat van 19 t/m 25 september er landelijke aandacht is voor vitaliteit. Er worden tal van (online) activiteiten georganiseerd. Ook binnen je eigen organisatie kan je deze week aanwenden om vitaliteit een boost te geven! Hoe pak je dat aan? In deze blog 7 tips voor een inspirerende vitaliteitsweek. 

Bij het organiseren van een vitaliteitsweek is het allereerst belangrijk om te bedenken wat voor doel je beoogt. Wil je medewerkers activeren, bewustzijn creëren of collega’s vooral verbinden met elkaar? Een combinatie is ook mogelijk. Stem daar de inhoud en vorm van je activiteiten op aan.

Daarnaast is het handig om te zorgen voor activiteiten die gericht zijn op de verschillende aspecten van vitaliteit. Sommige mensen haken nou eenmaal af als het gaat om sport, anderen lopen daar helemaal voor warm. Het is dus de kunst om een divers aanbod te creëren zodat je zoveel mogelijk mensen aanspreekt en meekrijgt. De Vitaliteitsschijf van Vijf kan hiervoor een mooi hulpmiddel vormen.

Natuurlijk kan je leuke workshops bedenken voor je Vitaliteitsweek. Maar misschien wil je eens iets anders of zijn workshops lastig te organiseren door de aard van werkzaamheden binnen jouw organisatie (bijvoorbeeld door wisselende diensten). Lees dan deze 7 tips en laat je inspireren!

  1. Lekkere hapjes en drankjes: misschien een open deur, maar wij Nederlanders komen altijd af op gratis eten 😉 door bijvoorbeeld een gratis gezond broodje aan te bieden bij de lunch, suikerarm bananenbrood te serveren bij de koffie of grote schalen met fruit en groente neer te zetten maak je altijd vrienden. Mensen worden op een laagdrempelige manier bewust van het belang van gezond eten en ervaren dat de gezonde keuze ook heel lekker kan zijn.
  2. Workshops en lezingen (hybride): gelukkig is het weer mogelijk om fysiek bij elkaar te komen voor lezingen en trainingen. Door het thuiswerken zijn we ook gewend geraakt aan het volgen van online workshops. Hier in kan je dus afwisselen om aan de verschillende wensen tegemoet te komen en de drempel te verlagen om mee te doen. Er zijn tal van mogelijkheden. Actuele thema’s zijn slaap, voeding, mentale gezondheid, stress, psychologische veiligheid en vitaal hybride werken. Je kan zelf een online workshop verzorgen, of wellicht heeft een medewerker een goed verhaal te vertellen. Binnen elke organisatie zijn wel mensen te vinden die zich bijvoorbeeld hebben verdiept in sport of hun eigen ervaringen m.b.t. vitaliteit willen delen. Als je het groots wil aanpakken, kan je Guido Weijers uitnodigen voor een online seminar over geluk. De initiator van de Nationale Vitaliteitsweek, Vitalogisch, biedt zelfs een lidmaatschap aan waarmee je elke dag leuke sprekers en workshops kan volgen. Allemaal digitaal!

    “Gratis hapjes en drankjes. daarmee maak je altijd vrienden.”

  3. Haka: stel, je hebt een hele grote (binnen)ruimte, denk dan eens aan een haka. Ehh, een wat? Haka is een rituele dans van de Maori die zijn oorsprong kent in Nieuw-Zeeland. Je kent dit wellicht van hun nationale rugbyteam, zij doen een haka voor elke wedstrijd. Het lijkt misschien iets wat totaal niet met vitaliteit te maken heeft. Maar samen een haka doen, geeft een krachtige mindset en verbroedert. Je gaat uit je comfort zone en het vergroot het zelfvertrouwen. Allemaal superbelangrijk om je vitaal te voelen!
  4. Challenges: op een speelse manier medewerkers laten werken aan hun vitaliteit doe je door challenges. Zet bijvoorbeeld een teamquiz op over vitaliteit of laat mensen tegen elkaar strijden door hen opdrachten te laten uitvoeren. Planken, squaten, evenwichtsoefeningen, aantal stappen per dag… je kan overal een challenge van maken! De winnaars ontvangen natuurlijk een vitale prijs.
  5. Inspiratie en communicatie: vergeet niet te communiceren welke activiteiten plaatsvinden. Zorg voor een leuke opening. Communiceer elke dag een gezond recept, sportieve oefening of inspirerend interview. Hang posters op met vitale feitjes. Leg kaartjes neer met prikkelende stellingen waarover medewerkers met elkaar het gesprek kunnen aangaan. Hiermee zorg je dat het onderwerp gaat leven.

    “Vitaal leven doe je niet alleen. Betrek het thuisfront.”

  6. Spreekuren: je hebt vast specialisten binnen je organisatie rondlopen die bijdragen aan vitaliteit. De vitaliteitsweek is bij uitstek geschikt om alles wat je al in huis hebt eens extra onder de aandacht te brengen. Richt (digitale) spreekuren in door de preventiemedewerker, vitaliteitscoach of loopbaanadviseur. Dit verlaagt de drempel voor medewerkers om eens in gesprek te gaan met deze experts.
  7. Betrek het thuisfront: vitaal leven doe je niet alleen. Stuur daarom een cadeautje op het thuisadres van je medewerkers zodat ik de partner of het gezin van jouw medewerkers gestimuleerd worden om vitaler te leven. Het is leuk als je gezondheid op het werk stimuleert, maar als je medewerkers vervolgens thuiskomen om met een pizza op de bank neer te ploffen, dan bereik je niet het beoogde effect. Stuur daarom eens een smoothiepakket, gezonde maaltijdbox of mooie waterfles naar je medewerkers. Juist nu we veel thuiswerken, is dit een mooi moment om hierop in te spelen.

Tenslotte, kijk vooral naar de behoeftes van jouw medewerkers. Betrek mensen erbij die het leuk vinden om bij te dragen aan het welzijn van hun collega’s. Hele gave vitaliteitsweek gewenst!

 

Ik hoop dat je deze tips leuk en waardevol vindt en dat ze je helpen om een mooie vitaliteitsweek te organiseren! Wil je meer doen dan dit? Kijk dan eens naar De Vitaliteitversneller; mijn online 1-op-1 coachingsprogramma voor HR-professionals die echt werk willen maken van vitaliteit in hun organisatie (en die weten dat alleen een vitaliteitsweek hiervoor onvoldoende is ;-)). Bekijk hier alle informatie: https://www.vitaliblij.nl/vitaliteitversneller/

Deze blog is geschreven door Margot van Hoijdonck van VitaliBlij. Als Psycholoog NIP en Vitaloog® is vitaliteit op de werkvloer haar expertise.