Vitaliteit op de werkvloer

Een tijdje terug heb ik een podcast opgenomen met Anne van der Put met het thema: ‘Wetenschappelijke inzichten over vitaliteit op de werkvloer‘. Het is heel belangrijk dat onderzoek wordt gedaan naar vitaliteit binnen organisaties, om zo ook de juiste interventies te kunnen inzetten en daadwerkelijk resultaten te behalen: minder verzuim en verloop en meer productiviteit, creativiteit en blijdschap. Ik wilde dan ook alles horen over het onderzoek van Anne!

Tijdens deze podcast hebben we het o.a. gehad over haar onderzoek:  “Healthy at work: The rol of the work environment in worksite health promotion.” Aan dit onderzoek (dat al loopt sinds 2015) heeft zij 4 jaar gewerkt en er deden meer dan 250 bedrijven met 11.000 medewerkers aan mee vanuit 9 verschillende Europese landen. Dit maakt het een krachtig onderzoek waaruit we belangrijke conclusies kunnen trekken in de aanpak voor meer vitaliteit op het werk. Enkele van deze conclusies deel ik graag in deze blog:

  • Collega’s zijn van belang voor gezond gedrag, zowel op het werk als daarbuiten

Werknemers worden beïnvloed door collega’s die een gezonde leefstijl aanmoedigen. Dan zullen ze namelijk vaker deelnemen aan de acties ter gezondheidsbevordering op het werk, bijvoorbeeld gericht op gezond eten en drinken, én daarnaast zullen zij dan ook buiten het werk geneigd zijn om gezonder te eten en meer te gaan bewegen.

  • Wanneer het werk boven alles gaat, maken werknemers minder gezonde keuzes

De tweede conclusie die we uit dit onderzoek hebben gehaald,  is dat de organisatiecultuur een rol speelt in de meer of minder gezonde keuzes die werknemers maken tijdens hun werk. Op plekken waar een overwerkcultuur heerst, worden werknemers weerhouden om gebruik te maken van vitaliteitsprogramma’s op het werk. Het is dan ook belangrijk dat organisaties een zogenoemde gezondheidscultuur creëren, waarin de focus niet alleen maar op werk ligt, maar waarin gezonde keuzes de norm zijn (al is dit makkelijker gezegd dan gedaan). En dit is ook wat we terug laten komen tijdens De Vitaliteitversneller

  • Werkgevers moeten zorgen dat alle werknemers toegang hebben tot het vitaliteitsprogramma

Een derde conclusie die we kunnen halen uit het onderzoek van Anne van der Put is dat werknemers die deelnemen aan gezondheidsbevordering op het werk genieten van een betere gezondheid en daardoor beter in staat zijn hun werk uit te voeren. Dit effect is sterker voor laagopgeleide medewerkers. Het is daarom (ook) in het belang van werkgevers om te zorgen dat laagopgeleide werknemers gebruik kunnen maken van de vitaliteitsacties op het werk. Juist voor deze werknemers is een stimulerende werkomgeving belangrijk.

  • Wanneer werkgevers willen bijdragen aan een gezonde leefstijl onder hun werknemers kunnen zij zich het beste richten op gezonde voeding

En tot slot toont het onderzoek aan dat de voedingskeuzes van werknemers het meeste worden beïnvloed door hun werkomgeving. Veel werknemers eten regelmatig op hun werk, en doen dat vaak samen met hun collega’s. Het is dus ook niet verrassend dat de werkomgeving hier zo’n grote rol in speelt. 

Met De Vitaliteitversneller werken wij aan al deze punten, zo is vitaliteit meer dan alleen voeding en beweging en maken we gebruik van o.a. collega’s als  ambassadeursgroep.

Wil je het hele onderzoek lezen? Dan kan via deze link. Benieuwd naar De Vitaliteitsversneller en wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek in. 

Gratis Tips
Margot van Hoijdonck

Vitaliteitsschijf van Vijf

De Vitaliteitsschijf van Vijf is een handig hulpmiddel om aan de slag te gaan met vitaliteit bij jou op de werkvloer. Ik verwijs er dan

Lees verder »