De werknemer met ongezonde leefstijl
/in Gratis Tips /door Margot van HoijdonckRecent kwam ik een post tegen op LinkedIn van advocaat Hans Kamerbeek over de juridische aspecten m.b.t. een ongezonde leefstijl. Ik deel de highlights -en consequenties- van zijn post graag met je.
Deze informatie benadrukt namelijk waarom het essentieel is om preventief werk te maken van de vitaliteit en gezondheid van medewerkers. De originele post vind je door op deze link te klikken.
De werknemer met een ongezonde leefstijl: juridische overwegingen voor werkgevers
Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde werkomgeving, en je mag op verschillende manieren een gezonde leefstijl van je medewerkers stimuleren. Echter, er zijn enkele juridische aspecten die je in overweging moet nemen:
Werkgevers moeten een gezondheidscheck aanbieden, maar deelname hieraan mag niet verplicht worden gesteld.
Het verwerken van gezondheidsgegevens, zoals rookgedrag of vetpercentage, is meestal verboden.
Bij sollicitaties mag de werkgever niet vragen naar mogelijke ziektes, rookgedrag of drinkgewoonten, tenzij het relevant is voor functies met gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
Alcoholtesten zijn in de meeste gevallen niet toegestaan, behalve bij bepaalde beroepen met veiligheidsvereisten.
Morbide obesitas wordt gezien als een chronische ziekte, en de werkgever moet het werk aanpassen zodat de werknemer het kan blijven uitvoeren.
Bij frequent verzuim zijn er hoge eisen voor ontslag, en privé-oorzaken spelen geen rol in de doorbetaling van loon tijdens ziekte.
Wat betekent dit voor jou als werkgever?
Juridisch gezien is de invloedssfeer van de werkgever op de leefgewoonten van de werknemer beperkt. Het is vooral de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer. Maar een vitale werkomgeving met aandacht voor een gezonde leefstijl, draagt hier natuurlijk aan bij!
Preventief werk maken van de vitaliteit en gezondheid van medewerkers is dus enorm belangrijk. Je hebt juridisch immers weinig invloed hebt op de leefstijl van je medewerkers maar bent wel verantwoordelijk bent voor de gevolgen van hun ongezonde leefstijl, zoals het loondoorbetaling bij ziekte door ongezonde leefgewoonten. Het loont dus -ook in juridische zin- om gezonde medewerkers gezond te houden. Natuurlijk help ik je hier graag bij. Check tientallen gratis podcasts en blogs op mijn website of boek een vrijblijvende inspiratiecall om hier samen over te sparren.
Margot van Hoijdonck
De werknemer met ongezonde leefstijl
Recent kwam ik een post tegen op LinkedIn van advocaat Hans Kamerbeek over de juridische aspecten m.b.t. een ongezonde leefstijl. Ik deel de highlights -en
Onderzoek ABN AMRO: investeer in het welzijn van je medewerkers als sleutel tot succes
In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt is het investeren in het welzijn van medewerkers geen luxe, maar een noodzaak. Uit recent onderzoek blijkt dat een
Untouchable days
Een week per kwartaal staat mijn out-of-office aan, maar ben ik toch aan het werk. Het zijn mijn “untouchable days”, zoals ik het ooit prachtig