Oh, wat een jaar!

Ik schrijf maandelijks een artikel vanuit mijn eigen praktijk als Vitaloog over het implementeren van meer vitaliteit op de werkvloer. Deze serie is bedoeld ter inspiratie en om best practices te delen (lees ook het intro of het voorgaande deel).

Dit is deel 5: oh, wat een jaar!

De oplettende lezer heeft het vast gemerkt, vorige maand heb ik verzuimd een artikel te schrijven over mijn praktijkervaring als Vitaloog binnen het Detentiecentrum Rotterdam & Zeist. Dat was niet omdat er niets te vermelden viel; eerder het tegenovergestelde. Daardoor was het bijna onmogelijk om te beschrijven wat ik aan het doen was. Het was echt van dag tot dag bijschakelen en kijken wat nodig was. Zonder op de details in te gaan, kan ik wel zeggen dat hier alle zeilen bij moesten. Een Detentiecentrum kan je niet zomaar sluiten. Je kan en mag de mensen die hier zitten ook niet 24/7 op hun cel laten. Met grote inzet van al het personeel en met zeer veel oog voor de medemenselijkheid van onze ingeslotenen is men er in geslaagd om dit voor elkaar te krijgen.

“Vitamine A van Aandacht”

And stil working on it want inmiddels is het bijna Kerst en zitten we in een harde lockdown. Hoewel mijn blik al gericht is op 2021, pak ik dit moment om te reflecteren op afgelopen periode en heb ik een rode draad weten te ontdekken in de afgelopen 2 maanden.

Natuurlijk heeft en had corona invloed op de vitaliteit en inzetbaarheid van de medewerkers. Dubbele diensten, nieuwe roosters, geen personeelssport… alles werd anders. Hoe daarmee om te gaan? Heel eerlijk, dat leer je niet uit het boekje 😉 zoals ik in deel 2 beschreef, kwam het ook nu aan op focus en flow:

  • Focus: verlies je doel niet uit het oog. Ons doel is dat we willen dat iedereen hier zich gefaciliteerd en gestimuleerd voelt om vitaal te leven;
  • Flow: geen woorden maar daden (op z’n Rotterdams gezegd). Oftewel, je kan mooie plannen maken maar die houden toch geen stand in dit soort tijden. Dus: zien wat nodig is en meteen handelen voordat het momentum voorbij is.

Hoe ziet dat er dan concreet uit?

Vitamine A van Aandacht
Mijn motto van 2 afgelopen maanden. Ik wilde dat het personeel wist dat we er voor hen waren en de inzet enorm waardeerden. Concrete voorbeelden hoe we dat hebben uitgevoerd:

  • Gezonde lunch in Halloween-stijl: met een pompoensoep, bloedsinaasappel en gezond broodje zorgden we voor de (arbeids)vitaminen, verbinding en afleiding;
  • Waterflessen: water drinken is gezond! Om mensen te danken voor hun inzet, hebben we waterflessen laten maken met het DC-logo en uitgereikt;
  • Lachworkshops: als energizer tijdens de lunchpauze. Zoveel endorfines in 1 (sport)zaal, dat had zelfs een positieve uitwerking op de collega’s die er niet bij waren. Voor de thuiswerkers hadden we ook een online versie;
  • Online FITKIT: online sportklasjes van 30 minuten onder begeleiding van onze sportinstructeurs. Met serieuze spierpijn, veel fun en verbinding als resultaat;
  • Wandelingen met een wandelcoach: bewegen, sociaal contact en buitenlucht. Zo blijven we corona-proof!;
  • Vitale vlogs: over onderwerpen als een gezonde leefstijl in corona-tijd en financiële fitheid.

Dit alles vond plaats naast het reguliere programma van onder andere wekelijkse online bijpraatbrunches, spreekuren door de loopbaancoach, financieel adviseur, bedrijfsmaatschappelijk werker en leefstijlcoach, workshops voor leidinggevenden en de doorlopende communicatie met tips en inspiratie voor een vitaal leven. Dit doe ik niet alleen; met de leiding van het Detentiecentrum, heel veel collega’s en natuurlijk onze enthousiaste ambassadeursgroep, hebben we afgelopen maanden heel wat werk verricht! Vanaf juni tot en met nu is er veel energie los gekomen en natuurlijk gaan we daar volgend jaar mee door.

“Van gezonde lunches tot vitale vlogs”

Op naar 2021
Gek genoeg kan ik niet anders zeggen dan dat 2020 een fantastisch jaar was. Ik ben heel blij met alle mooie dingen die ik heb mogen doen en ben dankbaar voor alle mooie kansen die ik heb gekregen. Zowel binnen als buiten het Detentiecentrum.

Toch kijk ik ook uit naar een nieuw jaar. Weer een frisse start en een nieuw perspectief. We zullen moeten blijven schakelen. Niets is vanzelfsprekend, dat hebben we nu wel geleerd. Verander dat wat je niet kan accepteren en accepteer dat wat je niet kan veranderen; volgens mij is dat de kern. Het komt er vaak op naar dat je alleen jezelf en je eigen gedrag kan aanpassen. In mijn ogen is een gezonde leefstijl (zowel fysiek als mentaal) daarvoor een belangrijke voorwaarde. Ik wens je via deze weg dan ook een fantastisch, energiek en bruisend 2021 toe!

 

What’s next?
Begin 2021 zal ik mijn volgende blog schrijven met daarin de vervolgstappen waarmee ik op dat mee bezig ben. Denk aan het vitaliseren van het aanbod in de kantine en de voorbereidingen van het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Mocht je het leuk vinden om mee te lezen, steek even je duimpje op! Natuurlijk hoor ik het graag als je nog specifieke vragen hebt of aanvullingen waar anderen (en ik!) ook wat aan hebben.

 

Ik hoop dat je het leuk en waardevol vindt om mee te lezen hoe ik mijn werk als Vitaloog® uitvoer. Steek een duimpje op als je meeleest! In januari 2021 zal ik een volgende blog schrijven met daarin de vervolgstappen waarmee ik op dat moment bezig ben. Natuurlijk hoor ik het graag als je nog specifieke vragen hebt of aanvullingen waar anderen (en ik!) ook wat aan hebben.