Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Ik schrijf maandelijks een artikel vanuit mijn eigen praktijk als Vitaloog over het implementeren van meer vitaliteit op de werkvloer. Deze serie is bedoeld ter inspiratie en om best practices te delen (lees ook het intro of het voorgaande deel).

Dit is deel 6: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Wie had in het voorjaar van 2020 gedacht dat we ook in 2021 nog niet verlost zouden zijn van corona? Ik niet, in ieder geval. Terwijl ik dit schrijf, is de lockdown net verlengd en wordt er zelfs gesproken over een avondklok. 50% van de mensen ervaart sombere gevoelens door deze situatie. Het thuiswerken, gesloten sportscholen, extra werkdruk of juist verlies van werk/inkomen; iedereen voelt het wel op een bepaalde manier en hoe dan ook beïnvloeden de maatregelen je vitaliteit.

Ook in mijn werk als Vitaloog bij het Detentiecentrum Rotterdam & Zeist heb ik ermee te dealen. Het liefste zou ik alsnog workshops organiseren over slaap, mental health en de overgang. Of een stoelmasseur laten komen op kantoor. Maar ik ben er inmiddels wel op ingesteld dat dit op korte termijn niet gaat gebeuren. Wat dat betreft heeft het ook niet zo’n zin om terug te denken aan die goede oude tijd, toen dit alles nog wel kon. We hebben tijd genoeg gehad om te wennen aan deze nieuwe werkelijkheid en te bedenken wat wél mogelijk is.

Wat kan wel?

Een drietal tips voor in deze periode:

  • Betrek leidinggevenden: blijf verbonden met je doelgroep door leidinggevenden erbij te betrekken want zij weten waar behoefte aan is bij hun medewerkers. Zo blijf je de dingen doen, die ertoe doen. Wellicht zijn er mensen die gebaat zijn bij individuele begeleiding of wat extra support. Je kan de leidinggevenden tools meegeven om het goede gesprek aan te gaan of de juiste vragen te stellen;
  • Organiseer een challenge: met bijna 30 collega’s van het Detentiecentrum zitten we in de 3e week van onze Dry January Challenge. Een hele leuke manier om actief te werken aan onze gezondheid. Dit doet ieder voor zich, maar we zijn wel verenigd door een app-groep zodat we elkaar kunnen steunen en inspireren. Met als neveneffect dat alcoholgebruik een onderwerp van gesprek is binnen de hele organisatie. Mensen bespreken openlijk hun overweging om wel/niet mee te doen. De challenge biedt leidinggevenden ook een haakje om hierover in gesprek te gaan met medewerkers;
  • Bereid je voor op betere tijden: er komt een moment waarop er weer meer mogelijkheden zullen zijn. Als we 2020 als voorbeeld nemen, zal dat waarschijnlijk in de zomer zijn. Met als bijkomend voordeel dat je activiteiten in de buitenlucht kan organiseren. Hoe jammer is het als je dan nog moet gaan bedenken wat je gaat doen? Maak alvast een kalender of een lijst met topics waarmee je aan de slag gaat. Samen met leidinggevenden kan je ook nadenken wat hun prioriteiten zijn om mee aan de slag te gaan zodra het wel weer mogelijk is om fysiek samen te komen. Benader alvast samenwerkingspartijen ter oriëntatie, zij hebben vaak ook weer allerlei (coronaproof) ideeën die je helpen in je denkrichting.

Voor concrete (online) activiteiten verwijs ik je graag naar mijn vorige blog (deel 5).

 

Ik hoop dat je het leuk en waardevol vindt om mee te lezen hoe ik mijn werk als Vitaloog® uitvoer. Steek een duimpje op als je meeleest! In februari 2021 zal ik een volgende blog schrijven met daarin de vervolgstappen waarmee ik op dat moment bezig ben. Natuurlijk hoor ik het graag als je nog specifieke vragen hebt of aanvullingen waar anderen (en ik!) ook wat aan hebben.

 

Over Margot van Hoijdonck MSc van VitaliBlij

Ik wil met mijn kennis, energie en enthousiasme medewerkers van bevlogen organisaties inspireren om hun meest vitale leven te leiden, zodat deze medewerkers en organisaties floreren doordat zij meer blijdschap, verbondenheid en vitaliteit ervaren.

Dit doe ik als Adviseur vitaliteit & duurzame inzetbaarheid a.i. bij DJI voor het Detentiecentrum Rotterdam & Zeist, als Vitaloog®/Psycholoog (en eigenaar) bij VitaliBlij en via social media (LinkedIn/Instagram). Heb je vragen over vitaliteit op de werkvloer? Stuur me een bericht!