Hoe jij in 2022 wel tijd maakt voor vitaliteit

Nu 2022 voor de deur staat, worden nieuwe plannen gesmeed. Hybride werken, leidinggeven op afstand en mentale gezondheid zijn, net als in 2021, belangrijke topics voor HR als gevolg van de pandemie en het thuiswerken. Echter, hoe geef je nou prioriteit aan deze onderwerpen in je toch al volle agenda? 

Hierover heb ik een podcast opgenomen die je hier meteen kan beluisteren. Liever (eerst) lezen? Scroll dan verder!

Abonneer je ook op mijn podcast via Spotify of iTunes!

Waarschijnlijk herken je het knelpunt wel: je wil graag ervoor zorgen dat medewerkers gezond en fit blijven. Voorkomen is immers beter dan genezen. Toch lukt het dan niet altijd om daar daadwerkelijk de benodigde tijd en aandacht aan te besteden. Daar zijn 3 belangrijke redenen voor:

1. Gebrek aan urgentie

Er zijn altijd brandjes om te blussen. Een zieke medewerker of een boze klant; dit zijn situaties die direct je aandacht opeisen omdat anders de bedrijfsvoering in het gedrang komt of het veel geld kost. Het zijn ook zaken die ‘in the face’ zijn, dit in tegenstelling tot vitaliteit waarbij de focus meer ligt op de lange termijn. Logisch dus dat vooral dit soort zaken actie van je vragen.

Vergeet hierbij niet dat we ook nog eens houden van takenlijstjes en vooral het afvinken van taken ? Zo kan het effect van ‘korte termijn fijn, lange termijn pijn’ ontstaan: een soort uitstelgedrag waar je vooral kiest voor de kleinere klusjes die je direct een voldaan gevoel geven. Helaas zorgt dit er ook voor te weinig focus op taken met impact voor de lange termijn.

“Korte termijn fijn, lange termijn pijn”

2. Gebrek aan draagvlak 

Vitaliteit wordt nog weleens omschreven als ‘geitenwollensokkengedoe’. Geheel ten onrechte, want er zijn genoeg cijfers die aantonen wat het belang is van gezonde medewerkers voor het verzuim, bevlogenheid en klanttevredenheid. Maar mocht jouw directie nog niet het nut inzien van een gedegen vitaliteitsplan, dan is de eerste stap om hen mee te krijgen. Anders is je plan gedoemd te mislukken.

Kijk waar jouw directie gevoelig voor is. Werkgeversimago? Zeker in deze tijd is vitaliteit iets waarmee je nieuwe (en bestaande!) medewerkers aan je kan binden. Overtuig je ze vooral met cijfers? Maak dan de rekensom voor hen: een zieke medewerker kost gemiddeld € 250,- per dag. Bij een burn-out duurt het gemiddeld 207 dagen voordat de medewerkers kan re-integreren. Door het voorkomen van 1 medewerker met burn-out bespaar je dus meer dan € 50.000,- !

3. Gebrek aan tijd

Los van de urgentie, is de factor tijd ook een knelpunt. Door personeelstekort hebben mensen al overvolle agenda’s. Daar komt vitaliteit vaak nog bij, als project van HR of leidinggevenden. Los van intrinsieke motivatie, wordt is het dan vaak een gelopen race als prioriteiten gekozen moeten worden. Daarnaast is vitaliteitsmanagement een vak, net als HR of recruitment. Het vraagt specifieke kennis en vaardigheden. En een lange adem bovendien. Waar kan en wil je je mee bezighouden en (voor lange tijd) aan committeren?

“Vitaliteit is een vak”

Ondanks deze drempels wil je nog steeds graag werk maken van vitaliteit bij jou in de organisatie. Omdat je ziet dat medewerkers vertrekken en uitvallen. Welke 3 stappen kan je zetten om wél te starten?

1. Analyseer: waar sta je nu

Klinkt als een open deur. Maar toch beginnen we vaak en bedenken we allerlei nieuws terwijl we nog niet weten waar we staan en wat er allemaal al wel is. Maak een inventarisatie en analyseer feiten om een vertrekpunt te creëren.

2. Bepaal je doel

Zonder doel kan je niet scoren. Wat moet je vitaliteitsplan opleveren (voor de organisatie en medewerkers)? Op welke termijn? Wat zijn tussenstapjes? Welk gedrag moeten leidinggevenden en medewerkers gaan laten zien om dit doel te bereiken?

Pro-tip: verbind het vitaliteitsdoel aan de organisatiedoelen. Omschrijf waarom vitale medewerkers belangrijk zijn om deze doelen te behalen. Zo creëer je draagvlak doordat je laat zien dat het geen losse flodder of leuke gimmick is.

3. Maak een actieplan

Maak inzichtelijk hoe je van van A naar B komt. Focus je hierbij op de korte én lange termijn, zodat je een planning kan maken. Hou het overzichtelijk zodat je kan focussen. Beter 1 ding goed dan 3 dingen half. Zoek naar het ‘laaghangend fruit’ om snel wat eerste resultaten toe boeken. Zo hou je de motivatie hoog en enthousiasmeer je steeds meer mensen waardoor er een positieve vibe ontstaat.

4. Vitaliteitscheck-up

Natuurlijk hoef je het niet alleen te doen. Speciaal voor iedereen die in 2022 echt prioriteit wil maken van vitaliteit, organiseer ik vanaf 18 januari de Vitaliteitscheck-up. Dit is een gratis online training die bestaat uit 3 modules waarin we samen bovenstaande stappen doorlopen. Uiteraard geef ik daarbij informatie, feiten ter onderbouwing van je plan en andere materialen waardoor jij die vliegende start kan maken. Alle informatie vind je op de pagina waar je je ook kan aanmelden ?? klik hier om direct naar de aanmeldpagina te gaan. Doe je ook mee? Dan maken we samen werk van vitaliteit bij jou op de werkvloer!

Meer weten?

Over dit onderwerp heb ik ook een podcast opgenomen. Deze aflevering met aanvullende informatie en tips is te vinden via alle reguliere kanalen waaronder Spotify.

In de podcast verwijs ik naar mijn gratis online training die vanaf 18 januari weer van start gaat: de Vitaliteitscheck-up. Met deze training ga je in 4 weken zelf aan de slag met de vitaliteit bij jou op de werkvloer. Daarbij ben ik je stok achter de deur zodat we bovenstaande valkuilen meteen tackelen! Doe je mee? Inschrijven kan via deze aanmeldpagina.

Over Margot van Hoijdonck MSc van VitaliBlij

Ik hoop dat je het leuk en waardevol vindt om te lezen hoe ik als Vitaloog® en Psycholoog anderen inspireer om ook prioriteit te geven aan vitaliteit. Vragen of reacties? Laat het me weten via contact@vitaliblij.nl. 

Met mijn kennis, energie en enthousiasme wil ik medewerkers van bevlogen organisaties inspireren om hun meest vitale leven te leiden, zodat deze medewerkers en organisaties floreren doordat zij meer blijdschap, verbondenheid en vitaliteit ervaren.

Dit doe ik als Vitaloog®/Psycholoog (en eigenaar) bij VitaliBlij, als Adviseur vitaliteit & duurzame inzetbaarheid a.i. bij de Rijksoverheid en via social media (LinkedIn/Instagram). Heb je vragen over vitaliteit op de werkvloer? Stuur me een bericht!