Boost je weerstand

Een sterk immuunsysteem is geen garantie dat je niet besmet raakt met het coronavirus. Maar het vergroot natuurlijk je kans om zoveel mogelijk ongeschonden door deze tijd te komen. Trouwens, met een sterke weerstand ben je ook beter bestand tegen de griep en verkoudheid. Het is dus altijd een goed moment om je weerstand te boosten! Dat doe je met deze tips:


Tip 1: slaap voldoende

Slaap is ons belangrijkste rustmoment. Het lichaam heeft dan de kans om te herstellen. Onvoldoende rust zorgt er dan ook voor dat we vatbaarder zijn voor ziektes. De algemene richtlijn is om 7 tot 9 uur te slapen. Als je slecht hebt geslapen en overdag moe bent, kan het geen kwaad om een powernap te doen van 20 á 30 minuten. Niet langer, want dan kom je in je diepe slaap en word je juist vermoeider wakker. Een goede powernap geeft je juist dat beetje extra energie zonder dat het je natuurlijke slaappatroon verstoord. Moeite met inslapen? Zorg voor een donkere, schone, opgeruimde slaapkamer. Neem geen koffie en thee meer na lunchtijd. Ga elke dag minimaal 30 minuten naar buiten, want je hebt zonlicht nodig om melatonine (slaaphormoon) aan te maken. Ga tenslotte elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en zorg voor warme voeten. Slaap lekker!

Tip 2: eet minder suiker

De darmen vormen een hele belangrijke schakel voor onze gezondheid. Door de darmen in goede conditie te houden, boosten we ons immuunsysteem. Bij een gezond persoon bestaan de darmen voor 85% uit goede bacteriën. Suiker is de voedselbron voor slechte bacteriën, deze gaan ten koste van de goede bacteriën. Vermijd dus producten als snoep, taart, koekjes en ijs. Wat eet je dan wel? Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, brengen de groei van deze goede bacteriën juist op gang. Ook vezels zijn essentieel voor een goede werking van onze darmen. Deze vindt je in fruit, groenten (met name broccoli, avocado, bospeen, rode kool, sperziebonen en alle wortel- en knolgroenten), volkoren producten en zaden (gooi dus een extra schepje lijn- en chiazaad door je kwark).

 

Tip 3: verminder stress

Stress is de oeroude reactie van ons lichaam op een bedreiging. We schakelen over naar de primaire doelstelling om te overleven. Alle energie en zuurstof gaan daarom naar de lichaamsdelen die dat mogelijk maken, bijvoorbeeld onze spieren die ervoor zorgen dat wij kunnen vluchten of vechten. Stress maakt ons daardoor kwetsbaarder voor infecties en ziekten. Processen als spijsvertering, celvernieuwing en het opruimen van ziektekiemen, komen namelijk op een lager pitje te staan. Hoewel deze periode voor sommige mensen tot gevoelens van angst en onzekerheid kan leiden, is het van belang om regelmatig te ontspannen en stress zoveel mogelijk te reduceren. Dit kan al heel simpel door enkele minuten te concentreren op de ademhaling en deze terug te brengen naar 6 á 8 ademhalingen per minuut. Experimenteer wat werkt voor jou. Mindfulness en meditatie zijn inmiddels wetenschappelijk aangetoonde manieren om stress te minderen. Maar het lezen van een goed boek of een uurtje hardlopen werkt voor sommigen net zo goed om het hoofd leeg te maken.

 

Tip 4: beweeg meer

Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden. Door te bewegen activeren je jouw immuuncellen. Daarnaast zorgt beweging voor stressreductie, meer energie en een positieve gemoedstoestand. Sport niet te heftig of op een nuchtere maag, dat kan je juist wat vatbaarder maken in deze periode. Wat is voldoende beweging? Als richtlijn kan je aanhouden om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen (verspreid over verschillende dagen). Met matig intensief bedoelen we dat je hartslag omhoog gaat, je ademhaling versnelt en je licht transpireert. Fietsen en hardlopen kan altijd, maar wat als je normaal naar de sportclub gaat die nu dicht is? Online zijn heel veel (gratis) mogelijkheden te vinden, van yoga tot spinning. Veel sportclubs bieden hun lessen nu online aan zodat je vanuit huis mee kan doen. Gebruik deze periode juist om te experimenteren wat bij je past!