PWC-onderzoek toont aan: vitaliteit verhoogt de productiviteit en dringt verzuim en verloop terug

Vitaliteit is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt binnen organisaties. Het is niet alleen belangrijk voor het welzijn van werknemers, maar het heeft ook aantoonbare voordelen voor de productiviteit en het behoud van personeel. Uit het PwC-onderzoek ‘The benefits of investing in people’ komt naar voren dat een positieve werkervaring de productiviteit verhoogt, verzuim en verloop terugdringt, en aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren. Ik zal je kort meenemen in de resultaten van dit onderzoek! 

Het onderzoek bevestigt wat velen van ons al vermoedden: een positieve werkervaring heeft directe invloed op de productiviteit van organisaties. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen en voldoening halen uit hun werk, zullen ze eerder gemotiveerd en betrokken zijn. Dit leidt niet alleen tot betere prestaties, maar ook tot een hogere klanttevredenheid en een positief imago van de organisatie.

Een belangrijk aspect van een positieve werkervaring is het investeren in de employee experience, en met name in vitaliteit. Het onderzoek toont aan dat organisaties tot wel 12,6 procent van hun omzet kunnen besparen door te investeren in hun employee experience. Dit omvat onder andere het creëren van een gezonde en ondersteunende werkomgeving, het bieden van flexibele werkregelingen en het bevorderen van een goede balans tussen werk en privé. Dit zal zorgen voor verbeterde productiviteit en het verminderde verzuim en verloop.

Opvallend is dat wellbeing, oftewel vitaliteit, de grootste impact kan hebben. Het onderzoek laat zien dat investeringen in wellbeing kunnen resulteren in een besparing van maar liefst 1,78 procent van de totale omzet. Een flinke impact, zeker als je dit afzet tegen bijvoorbeeld salarishogingen die slechts leiden tot een opbrengst van één procent. En wanneer je kijkt naar alle elementen kunnen deze investeringen leiden tot een opbrengst van 12,6 procent van de totale omzet.

Tenslotte is het mooi om te lezen dat vitaliteit geen losstaand project zou moeten zijn, maar juist een positieve impact maakt als het onderdeel is van de gehele employee experience. Zorg dus voor een vitaliteitsaanpak dat integraal onderdeel uitmaakt van de bedrijfsstrategie en HR-beleid. Lees hier hoe je dit aanpakt en klik hier als je dit samen met mij wil oppakken. 

Lees hier het oorspronkelijke artikel van PWC: Investeringen in employee experience dringen verzuim en verloop terug.