Creëer bewustzijn

Ik schrijf maandelijks een artikel vanuit mijn eigen praktijk als Vitaloog over het implementeren van meer vitaliteit op de werkvloer. Deze serie is bedoeld ter inspiratie en om best practices te delen (lees ook het intro, deel 1 en deel 2).

Dit is deel 3: creëren van bewustzijn

Yeah, mijn eerste kwartaal bij het Detentiecentrum Rotterdam (DCR) zit er alweer op. Time flies when you’re having fun! Aan de ene kant voel ik me nog heel erg nieuw, aan de andere kant is het heel gaaf om te zien wat we al hebben gedaan in de afgelopen periode en wat al in het vat zit voor de komende tijd. Ik voel licht de druk van deze opdracht; tot en met juni 2021 ben ik verbonden aan DCR. Dan wil ik ook echt dat vitaliteit een structureel onderdeel is van de organisatie. Een jaar klinkt best lang en is zeker een prima periode om iets voor elkaar te krijgen, maar als ik zie hoe snel deze 3 maanden voorbij zijn gegaan dan weet ik dat ik nog even flink aan de bak mag voor de komende 9 maanden.

“Time flies when you’re having fun”

Ik weet dat we op de goede weg zijn doordat mensen mij steeds vaker weten te vinden en me laten weten dat ze iets doen met de tips. Een klein voorbeeld: voorafgaand aan de vakantieperiode had ik wat kleine tips op onze app gezet om vitaal op vakantie te gaan, zoals het beperken van je social media en je zakelijke mail. Een van de teamleiders vertelde dat hij al mijn tips had rigoureus had toegepast; alle apps van zijn telefoon en deze lag bijna heel de vakantie achter slot en grendel. Hij was 3 weken fysiek én mentaal helemaal weg geweest en had een heerlijke vakantie gehad. Dat maakt mijn werk zo leuk: soms ben ik bezig met ‘grote’ plannen op organisatieniveau en soms kan ik met enkele kleine handvatten iemand op weg helpen. Als je dit leest en helemaal niet diep in de materie zitten, weet dan dat ook jij op deze manier al een verschil kan maken voor de mensen om je heen. Gewoon door te vertellen hoe jij bepaalde zaken aanpakt of door net even extra aandacht te geven aan iemand die het kan gebruiken.

Reflectie op 3 maanden DCR

Natuurlijk is er meer gebeurd in de afgelopen maand:

  • Ambassadeursgroep

Al eerder heb ik aangegeven dat ik niet in mijn eentje 460 mensen in beweging kan brengen. Gelukkig zijn er veel enthousiastelingen binnen DCR te vinden die zich willen inzetten voor hun eigen welzijn en dat van hun collega’s. Als ambassadeur hebben zij enkele belangrijke taken te vervullen, zoals:

  • voorbeeldfunctie;
  • enthousiasmeren van hun collega’s om mee te doen met activiteiten;
  • spreekbuis voor wat er leeft en waar behoefte aan is;
  • meedoen en -denken van initiatieven die we ontplooien.

Ik kan iedereen aanraden om een ambassadeursgroep samen te stellen. We hebben een energieke kick-off gehad en nu werken we heel praktisch samen door een appgroep. Zij helpen me met goede input want zij zijn de doelgroep en weten dus als geen ander waar zij en hun collega’s door getriggerd worden. De energie die zij uitstralen, werkt ook als een olievlek naar anderen toe. Bovendien leren mensen het meeste via hun peergroup, dus alleen al de voorbeeldrol die ambassadeurs hebben is heel stimulerend omdat vitaliteit voor hen een vanzelfsprekend onderdeel is van wie ze zijn.

“Door te zijn wie je bent, kan je al het verschil maken.”

  • Nationale Vitaliteitsweek

In de week van 21 t/m 25 september doen we mee met de Nationale Vitaliteitsweek. In die week is er landelijke aandacht voor vitaliteit op de werkvloer en wij organiseren dan verschillende leuke activiteiten. Over een maand kan ik precies vertellen hoe is het gegaan 😉 maar het is een boel werk om dit goed te organiseren, dus vandaar dat ik hier afgelopen weken veel tijd in heb gestopt. Ons doel met de vitaliteitsweek is om vitaliteit weer op de kaart te zetten bij medewerkers. Door o.a. corona is het wat stil geweest op dit vlak en deze week is een mooie kick-off. Dit valt toevallig mooi samen met het einde van kwartaal 3 waarin ik wilde werken aan het bewustzijn van medewerkers en hun behoeftes wilde ophalen. Ik ben dus heel benieuwd hoe het gaat leven binnen DCR vanaf 21 september, in mijn blog van oktober lees je meer hierover! Wil je alvast 7 tips lezen om zelf een vitaliteitsweek te organiseren? Kijk dan hier!

Ik hoop dat je het leuk en waardevol vindt om mee te lezen hoe ik mijn werk als Vitaloog® uitvoer. Steek een duimpje op als je meeleest! Begin oktober zal ik een volgende blog schrijven met daarin de vervolgstappen waarmee ik op dat moment bezig ben. Natuurlijk hoor ik het graag als je nog specifieke vragen hebt of aanvullingen waar anderen (en ik!) ook wat aan hebben.