Veilig & productief hybride werken

Twee derde van de Nederlanders kijkt ernaar uit om weer eens naar kantoor te mogen gaan, maar dan vooral om de collega’s weer eens te zien. Volledig terug naar kantoor zien maar weinig mensen zitten. De meeste mensen willen ook deels vanuit huis blijven werken. Geconcentreerd werken zonder afleiding, geen reistijd en een betere werk-/privé balans zijn veelgenoemde redenen.

Hoe zorg je ervoor als werkgever dat je medewerkers veilig hybride kunnen werken zonder in te boeten aan productiviteit? 3 tips:

1. Gezond kantoor

Hybride werken betekent in deze tijd: terug naar kantoor. Corona is here to stay dus aanpassingen aan de fysieke kantooromgeving zijn nodig voor ieders veiligheid. Looplijnen, meer ruimte tussen werkplekken, afscheidingen en voldoende ventilatie zijn belangrijk. Maar vergeet ook niet om het immuunsysteem te helpen door fruit en gezonde lunches te faciliteren. Waarom niet buiten vergaderen of tijdens wandelafspraken bijpraten?

Als er medewerkers zijn die het nog spannend vinden om naar kantoor te komen, kan je vragen wat hen over de drempel kan helpen om toch af en toe weer het gezicht te laten zien. Wellicht is het goed om individuele werkplekken te creëren waarbij de deur dicht kan en zij meer (gevoel van) controle hebben over de mensen met wie ze in een ruimte zitten.

“In onzekere tijden zijn mensen gebaat bij duidelijkheid”

2. Psychologische veiligheid 

Duidelijke afspraken maken over bereikbaarheid, waar en wanneer mensen werken, wat er van hen wordt verwacht en wanneer ze aan de bel moeten trekken. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar hoe vaak worden dit soort zaken expliciet benoemd en vastgelegd? Het kan overdreven lijken, maar juist in dit soort onzekere tijden zijn veel mensen gebaat bij duidelijkheid over wat er precies van hen wordt verwacht.

 

3. Niet waar, maar wat?

Hybride werken betekent dat je vanuit verschillende locaties werkt, dus het is logisch dat het gesprek vaak gaat over de verdeling van tijd over de diverse werkplekken. Daarbij schieten we voorbij aan het doel. Het gaat er niet om waar je werkt maar wat je precies doet. Als de werkplek faciliterend is aan hetgeen je te doen staat, draagt dat bij aan productiviteit.

Help je medewerkers dus aan een betere werk-/privé balans door hen te supporten om de juiste werkomgeving te kiezen. Creatieve taken die je in co-creatie doet met collega’s, een overleg waarbij innovatie en probleemoplossend vermogen nodig zijn of een teambuildingsactiviteit? Kom vooral naar kantoor of een andere inspirerende locatie. Focustaken waarbij analyse, discipline, concentratie en nauwkeurigheid centraal staan? Zorg dan voor een rustige ruimte, dat kan prima het thuiswerkkantoor zijn.

 

Over Margot van Hoijdonck MSc van VitaliBlij

Ik hoop dat je het leuk en waardevol vindt om te lezen hoe ik als Vitaloog® en Psycholoog kijk naar hybride werken. Vragen of reacties? Laat het me weten via contact@vitaliblij.nl. 

Met mijn kennis, energie en enthousiasme wil ik medewerkers van bevlogen organisaties inspireren om hun meest vitale leven te leiden, zodat deze medewerkers en organisaties floreren doordat zij meer blijdschap, verbondenheid en vitaliteit ervaren.

Dit doe ik als Vitaloog®/Psycholoog (en eigenaar) bij VitaliBlij, als Adviseur vitaliteit & duurzame inzetbaarheid a.i. bij de Rijksoverheid en via social media (LinkedIn/Instagram). Heb je vragen over vitaliteit op de werkvloer? Stuur me een bericht!