Hoe reageer jij?

Iedereen is anders. Dat betekent ook dat iedereen anders omgaat met tegenslag en in tijden van stress. Het kan dus zomaar zijn dat de ene collega onmiddellijk kansen ziet terwijl een ander even tijd nodig heeft om veranderingen te verwerken. Dat betekent dus ook dat je daar je gedrag steeds op moet afstemmen, zeker als leidinggevende. Dat lijkt gemakkelijker dan het is, want we worden hierbij gehinderd door een heel goed bedoelde eigenschap die slecht kan uitpakken.

 

Zeker nu we elkaar niet face-to-face ontmoeten, kan het lastig zijn om goed in te schatten hoe mensen erbij zitten en wat ze nodig hebben. Het vergt een setting van veiligheid & vertrouwen om een goed gesprek te hebben waarin je doorvraagt op signalen. Het helpt als de medewerker zelfkennis heeft en zich bewust is van zijn copingstrategieën. Maar we hebben allemaal een neiging die je in de weg kan zitten als je je daar niet van bewust bent: we behandelen de ander zoals wij zelf behandeld willen worden. Velen zijn opgevoed met deze stelregel en er lijkt op het eerste oog weinig mis mee. Echter gaan we er dan aan voorbij dat we allemaal anders gebakken zijn en op een andere manier reageren. Daarom zou deze stelregel kunnen vervangen door de volgende:

Behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden.

Hoe kom je erachter hoe de ander behandeld wil worden? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een gedragsanalyse zoals DISC. Het model van DISC geeft met 4 kleuren en beschrijvingen weer wat voor gedrag iemand bij voorkeur laat zien:

Vurig rood: dominant, sturend, doelgericht, op hoofdlijnen;
Stralend geel: creatief, inspirerend, enthousiast, energiek;
Zacht groen: harmonieus, stabiel, conflictmijdend, zorgzaam;
Helder blauw: consciëntieus, feitelijk, kritisch, ordelijk.

Dit voorkeursgedrag vertalen we naar gewenste manieren van communicatie, samenwerking en managementstijl. Ook de reactie op stress wordt daarmee voorspelbaar, evenals de manier van reageren die het meest effect heeft.

Door na te gaan welke kleur het meeste op jou van toepassing is en welke kleur het meest bij de ander past, kan je jouw communicatiestijl aanpassen op de ander waardoor je meer effectief bent. Juist nu communicatie beperkt is en je geen gebruik kan maken van bijvoorbeeld lichaamstaal, kan je hiermee het verschil maken.

Wil je meer weten over de DISC? Op mijn website heb ik er uitgebreid over geschreven. De teamtraining is op dit moment niet mogelijk maar een individuele DISC is geheel online in te zetten inclusief persoonlijke nabespreking. Ik vertel je er graag meer over!