Hoe ook jij je telefoongebruik beperkt

Het is de eeuwige strijd.
Social media zijn leuk. Ik haal er veel informatie vandaan en ik vind het heerlijk om in contact te staan met mensen die dezelfde interesses hebben of die ik in het dagelijks leven niet snel tegenkom. Het maken van story’s is inmiddels een soort hobby geworden en ik denk bijna in verhalen om mensen te inspireren om hun meest vitale leven te leiden. Ik maak dan ook veel gebruik van Instagram maar ook van LinkedIn voor mijn zakelijke contacten. Daarnaast natuurlijk WhatsApp en allerlei andere specifieke apps, zoals Strava om sportieve prestaties van mijzelf en anderen vast te leggen.

Aan de andere kant zijn social media mega tijdrovend. Ze zijn gemaakt om ons verslaafd te maken. Die rode bolletjes om een nieuwe melding aan te geven? De kleur rood is niet voor niets gekozen; rood staat voor gevaar. Ons brein reageert daar veel sneller op dan bijvoorbeeld een blauw of groen bolletje. Natuurlijk spelen social media ook in op FOMO, Fear Of Missing Out. En voor veel mensen is het ook gewoon een moment van ontspanning. Even niets doen, verstand op 0 en scrollen maar. Zo ook voor mij. Ik zag dat niet echt als een probleem.

De man met de hamer. 
Totdat ik weer eens mijn wekelijkse ‘schermtijd’ overzicht voorbij zag komen. Je iPhone genereert deze elke week en in mijn geval krijg ik daar elke week een melding van, die ik net zo gemakkelijk weer weg swipte. Tot een maandje geleden. Ik zag dat mijn schermtijd behoorlijk was gestegen ten opzichte van de week daarvoor en werd nieuwsgierig waar dat vandaan kwam. Want eerlijk is eerlijk, hoe vaak pak je telefoon niet op terwijl je er eigenlijk niet eens bij stilstaat? Of wil je even iets checken op Instagram en zie je jezelf een half uur nog steeds scrollend op de bank hangen?

En daar was ‘ie hoor, de man met de hamer. Ik had die week meer dan 8u op Instagram doorgebracht. Meer dan een hele werkdag! En wat had ik nou eigenlijk gedaan in die tijd… Niet bijster veel. Soms heb je een knal voor je kop nodig om iets radicaal te veranderen. Tot die tijd dacht ik dat het wel meeviel en dat ik social media toch ook vooral veel gebruikte voor nuttige informatie. Dat was/is ook zo, maar hoeveel informatie kan een mens opnemen? En wat deed ik daar dan mee? Ik besloot om drastisch te minderen.

Een hele extra werkdag per week, die ik volledig aan Instragram wijdde. 

Sindsdien doe ik het anders. 
Mijn telefooninstellingen heb ik aangepast om te voorkomen dat ik op dezelfde voet zou doorgaan. Want ik weet: voor gedragsverandering is motivatie nodig, net als wilskracht. Maar alleen daarmee ga je het niet redden. Ik moest ook mijn context veranderen en ervoor zorgen dat ik niet meer ‘per ongeluk’ onbewust toch meer tijd zou doorbrengen met mijn telefoon dan noodzakelijk.

Gelukkig kan je op je iPhone je instellingen aanpassen. Deze vind je onder instellingen > schermtijd. Mijn instellingen zie je in de foto’s bij mijn post over Digital Detox. De belangrijkste zijn:

  • Apparaatvrije tijd: ik kan mijn telefoon in principe alleen gebruiken tussen 11.00 en 20.00 uur. De rest van de tijd is alles geblokkeerd. Waarom deze tijdstippen? Voor 11.00u wil ik niet afgeleid worden maar zélf bepalen wat ik doe. Na 20.00u ‘s avonds wil ik, omwille van mijn nachtrust, zo min mogelijk in contact komen met blauwe schermen.
  • Applimieten: voor specifieke apps heb ik mezelf gelimiteerd zodat ik niet alsnog tussen 11.00 en 20.00 uur daar veel tijd aan spendeer. In mijn geval kan ik bijvoorbeeld 15 minuten per dag spenderen aan Whatsapp, Instagram en LinkedIn (in totaal 3 kwartier dus).
  • Altijd toestaan: ondanks deze instellingen kan ik nog gewoon bellen en gebeld worden (ohja, dáár was die telefoon voor bedoeld ;-)) en ik heb een aantal apps geselecteerd die te allen tijde beschikbaar zijn, zoals mijn kalender en navigatie.

Met alleen motivatie en wilskracht, lukt gedragsverandering niet.

Hoe dit bevalt?
Aan mijn schermrapportages te zien, gaat het goed. Ik vind de totale schermtijd niet zo interessant, omdat deze al snel oploopt als ik meer in de auto heb gezeten en ik mijn navigatie aan had staan. Mijn telefoon gebruik ik ook zakelijk, soms heb ik nou eenmaal meer telefoontjes dan anders. Wat wel interessant is, zijn de getallen met betrekking tot de categorie Social Networking. Ik heb het zo ingesteld dat deze categorie gaat over Instagram, LinkedIn en Whatsapp (en sms’jes, maar die laat ik voor het gemak er even buiten). De tijd die ik hieraan spendeer, zag er afgelopen tijd zo uit:

  • 29-06 t/m 06-07: 17u24m (dit was de laatste week zonder limieten)
  • 06-07 t/m 13-07: 8u31m
  • 13-07 t/m 20-07: 9u33m
  • 20-07 t/m 27-07: 7u10m

Kortom, bijna 50% minder tijd aan social media! En nog steeds heb ik een leuk leven 🙂 Dit voelt wel heel goed. Kortom, missie geslaagd tot zover.

Nu nog volhouden.
Deze post is natuurlijk een mooie stok achter de deur 🙂 Want het risico is natuurlijk dat ik nu verslap. Want ja, ook met al deze limieten kan je nog steeds ervoor kiezen om ze te negeren en daarmee te vervallen in oud gedrag. Dat ben ik natuurlijk niet van plan! Ik zal jullie daarom op de hoogte houden hoe het verder gaat en de volgende keer schrijven wat dit nieuwe gedrag mij oplevert. Wil je iets specifieks weten? Laat het me weten!

In the end, we are our choices.
We are who we choose to be.