koemelkvrij koffie

Hoe ik 5kg verloor door koemelk te laten staan

When diet is wrong,

Medicine is of no use.

When diet is right,

Medicine is of no need.

– Ayurvedisch gezegde –

 

Dit gezegde is op mijn lijf geschreven!

Sinds mijn 6e heb ik astma. Ik was dat kind dat de helft van de tijd kuchend en snotterend rondliep. Of ziek thuis zat met oor- of keelontsteking. Gelukkig ging het vanaf mijn 12e een heel stuk beter en was ik vrijwel nooit meer ziek.

Dit ging niet vanzelf. Ik slikte de nodige medicijnen. In de loop der jaren heb ik wat pillen, neussprays en inhalators versleten. Astma is een ziekte die zorgt voor ontstekingen in de longen. De slijmvliezen produceren meer slijm en vocht zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar ze gevoelig voor zijn. Dit gebeurt dus constant, zeker omdat ik ook allergisch ben voor verschillende soorten grassen, bomen, dieren en huisstofmijt. Maar goed, die medicijnen dus. Daarop ging ik prima. Als het ene pilletje niet meer werkte dan kreeg ik een andere soort.

Toch knaagde het.
Ik voelde me verder gezond en zeker toen ik meer ging sporten voelde het vaak raar dat ik tóch medicijnen nodig had. In de loop der jaren bracht ik het ter sprake bij de huisarts, zou ik toch niet zonder kunnen? Maar steeds was het antwoord dat astma chronisch is en medicijnen nodig zijn. Dat werd bevestigd. Door mijzelf 😉 want eigenwijs als ik was, stopte ik weleens met de neusspray of pillen maar na enkele dagen liep ik dan niesend en benauwd rond dus op een gegeven moment was het voor mij een voldongen feit: ik heb ze gewoon nodig.

Totdat ik afgelopen jaar bij de osteopaat terecht kwam en ze aan de hand van het intakeformulier zag dat ik astma heb. Direct zei zij: stop maar met koemelk, bij 9 van de 10 astmapatiënten helpt dat. Nou wist ik dat ik koemelkintolerant ben maar ik had er geen last van als ik het dronk of at. Dacht ik.

Inmiddels ben ik 8 maanden verder.
Begin dit jaar vroeg de osteopaat of ik mijn medicijnen nog gebruikte. ‘Ja, ik kan niet zonder’ was mijn antwoord. Probeer het maar eens, was haar reactie. En… het is ongelooflijk maar IK KAN DUS ZONDER! Het enige wat ik nu gebruik is een homeopathisch middel ter ondersteuning van mijn longfunctie. And that’s is. Ik kan het niet anders omschrijven dan wonderbaarlijk.

Meer dan 25 jaar heb ik nodig gehad om te stoppen met koemelk en daarmee mijn gezondheid een hele grote boost te geven. Want medicijnen hebben altijd bijwerkingen, ze zijn belastend voor je lever en longen. Bovendien zit in ons Westers dieet bijna overal wel iets van koemelk in, ik kreeg ik het dus constant binnen en het beïnvloedde daarmee niet alleen het slijmvlies in mijn longen maar ook in mijn darmen. Met als gevolg een verminderde opname van voedingsstoffen (waaronder vitamine B12).

Mijn darmen zijn weer aan het herstellen en dat merk ik omdat ik in een half jaar zo’n 5 kg ben verloren. Als vanzelf. Niet door minder te eten (hoewel ik natuurlijk vaak de koekjes, toetjes en ijsjes moet laten staan). Ik weet zeker dat dit komt doordat ik geen koemelk meer drink, mijn darmen weer beter in staat zijn om voedingstoffen op te nemen en mijn lichaam dus ook niet meer vraagt om steeds meer eten (en dus voedingsstoffen).

Waarom ik dit vertel?
Precies om wat het ayurvedisch gezegde vertelt: als de basis niet goed is, kan je dat wel oplossen met medicijnen maar je zal steeds meer nodig hebben omdat je de oorzaak niet aanpakt. Is je leefstijl goed én in lijn met wat goed is voor JOU, dan heb je zelfs geen medicijnen meer nodig! Wat goed is voor mij, hoeft niet goed te zijn voor jou en andersom. Dat bewijst mijn ervaring met koemelk wel (want veel mensen hebben daar helemaal geen last van). Maar als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, je een bepaalde aandoening hebt of gewoon zeker wilt weten of je op de goede weg bent: ga op onderzoek uit en laat je checken. Mijn osteopaat en mesoloog hebben geen Instagram anders had ik hen al 1000x getagd maar gelukkig hebben we Google ? mocht je contact willen opnemen: Carla Beckers en Paul Frishert. Beiden gevestigd in Breda.

Hopelijk help ik iemand met mijn persoonlijke verhaal en los van eventuele intoleranties is een gezonde leefstijl natuurlijk altijd belangrijk voor een lang, gelukkig en gezond leven!